Metawonen

'Buddywerking voor mensen met psychische problemen'

Navigatie overslaan

FAQ voor vrijwilligers

1) Hoe word ik buddy?

- Je stelt je kandidaat als vrijwilliger bij Metawonen ofwel door het contactformulier in te vullen ofwel door telefonisch contact op te nemen. 

- Je wordt uitgenodigd voor een vrijblijvende kennismaking - tijdens deze kennismaking wordt de werking uitgelegd, worden wederzijdse verwachtingen besproken en is er ruimte voor vragen.

- Er volgt een tweede meer uitgebreide kennismaking – jouw persoonlijkheid en competenties komen hier aan bod, nodig voor de juiste match en verdere coaching.

- Als je weerhouden bent als kandidaat buddy, volgt er een ontmoeting met een ervaren buddy gevolgd door het ondertekenen van het vrijwilligerscontract.

- Vanaf dan zoeken we naar de juiste match met een deelnemer.

 

2) Hoeveel tijd investeer ik in dit engagement

Als buddy maak je tweewekelijks een aantal uur vrij voor jouw deelnemer. Wanneer je afspreekt (week/weekend – overdag/’s avonds) met jouw deelnemer, gebeurt in overleg met jouw deelnemer en kan dus ingevuld worden naar eigen planning en mogelijkheden.

 

3) Moet ik als buddy een opleiding volgen?

Buddy zijn leer je door het te doen. Aanwezigheid op de vrijwillgersbijeenkomsten en deelname aan de vorming geven meer inhoud en vorm aan het contact. Hierom verwachten een minimale aanwezigheid.


4) Ben ik verzekerd terwijl ik mij inzet als buddy?

Ja. Tijdens jouw vrijwilligerswerk heb je als vrijwilliger een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, ongevallenverzekering en een verzekering rechtsbijstand, afgesloten door Metawonen.


5) Betaalt de deelnemer mijn onkosten?

Neen. Uitgangspunt bij Metawonen is dat ieder zijn kosten draagt. Zowel deelnemer als buddy betalen bijvoorbeeld zelf hun koffie of toegangsticket van het museum. Trakteren bij gelegenheid mag zeker wel.

Metawonen heeft een brochure ter beschikking voor goedkope vrijetijdsbesteding in Gent en heeft ook een overeenkomst met het NTG. Metawonen is ook lid van vakantieparticipatie, wat de mogelijkheid biedt om aan verminderd tarief op uitstap te gaan.

 

6) Kan ik stage doen bij Metawonen?

Neen,  voorlopig nog niet. Indien je interesse hebt, kan je je wel kortdurend engageren en op stap gaan met mensen die wachten op een buddy.